INDIRECT GRILLEN

TECHNIEKEN

INDIRECT GRILLEN

TECHNIEKEN

INDIRECT GRILLEN

Haal alles uit je barbecue en bereid  restaurant waardige gerechten!

“Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 180°C “

Deze zin komt in enorm veel recepten terug, maar hoe werkt het nou eigenlijk. Hieronder lees je hoe en waarom het kunnen werken met indirecte hitte van enorm groot belang is om uitgebreide gerechten van de BBQ te kunnen toveren. Wanneer je het principe begrijpt is  het zeer eenvoudig te gebruiken!

Indirect grillen

Waarom is deze methode belangrijk:

Door indirect te grillen krijgt het gerecht alle tijd om rustig naar de juiste kerntemperatuur te klimmen zonder dat de buitenkant verbrand. Als je eenmaal op deze methode aan het barbecueën bent geraakt weet ik zeker dat je niet anders meer wilt. De perfecte gaarheid en smaak die met deze methode zijn te bereiken kunnen zelfs voor een beginneling van restaurant waardige kwaliteit zijn.

De koude zone:

Bij het gebruik van de indirecte methode wordt de BBQ verdeeld in een warme en koude zone. Bij de bekende kogel barbecues wordt er vaak voor gekozen om de “koude” zone in het midden van de barbecue te creëren. Dit doe je door de hete kolen of briketten over beide zijkanten te verdelen. Wanneer je over losse kolenbakjes beschikt is dit een kwestie van de bakjes uit elkaar schuiven. Als je niet over losse kolenbakken beschikt kan je met behulp van aluminiumfolie of bakstenen een scheidingswand creëren.

Plaatsen van een lekbak:

Het kan handig zijn om onder het vlees een lekbak te plaatsen zodat eventuele sappen worden opgevangen.  Om eventuele rookontwikkeling tegen te gaan kan je een laagje water in het lekbakje doen.

Pulled Pork Indirect Grillen

Controleer de temperatuur:

Ook voor deze methode kun je spelen met de ventilatieroosters om de barbecue op de juiste temperatuur te houden. Dankzij de deksel en geen directe verwarming van het product maak je van de BBQ eigenlijk een heteluchtoven. Maar dan wel een heteluchtoven met die overheerlijk rooksmaak wat de BBQ zo geweldig maakt.

Multi-tasken:

Doordat de barbecue is onderverdeeld in 2 zones kan je dus ook van allebei de methodes tegelijk gebruik maken. Ideaal om bijvoorbeeld een bijgerecht nog snel even af te grillen op het directe gedeelte. Vaak gebruik je het directe gedeelte om het vlees even rondom aan te zetten om het vervolgens op de indirecte zone te plaatsen.