TECHNIEKEN

DIRECT GRILLEN

Op hete kolen

Het direct grillen op de barbecue is een techniek die veel mensen wel eens hebben toegepast. Het vlees wordt direct op hete kolen bereid en is hierdoor in korte tijd klaar. Over het algemeen wordt deze manier van grillen gebruikt om het vlees kort dicht te schroeien waarna men overstapt op indirect gillen. Omdat houtskool extreem hoge temperaturen kan bereiken is het verstandig de deksel (indien aanwezig) tijdens het grillen te sluiten en de temperatuur niet te hoog op te laten lopen. De hoogte van de temperatuur is uiteraard afhankelijk van het product. Voor steak op bbq is een temperatuur van 200 graden meer dan genoeg terwijl een pizza met dunne bodem prima in korte tijd op 300 graden kan worden bereid.

op hete kolen

Steak op bbq

Het grillen van een steak op bbq geeft veel meer smaak dan gewoon een biefstuk bakken in de pan. De rooksmaak die door het houtskool wordt afgegeven trekt snel in het vlees. Deze smaak is toch wel de ultieme barbecue beleving. Doordat het vlees op hete kolen snel wordt dichtgeschroeid krijgt het die mooie grillstrepen. De hoge temperatuur van de barbecue zorgt ervoor dat je steak in slechts een paar minuten klaar is. Een “normale steak” van ongeveer 200 gram wordt aan beide kanten ongeveer 2 minuten op hoge temperatuur gegrild. Daarna leg je het vlees op het indirecte gedeelte van de barbecue en laat deze liggen tot de gewenste kerntemperatuur bereikt is. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een kerntemperatuur van 52 graden. Wanneer je eenmaal een steak op bbq gegeten hebt weet ik zeker dat je voortaan de voorkeur aan grillen geeft in plaats van je biefstuk bakken!

Valkuilen van direct grillen

Belangrijk bij direct grillen is om continu in de gaten te houden of het vlees niet verbrand. Iedereen heeft waarschijnlijk weleens op een barbecue een verkoolt speklapje gekregen waar je liever niet aan wilt beginnen. Vaak is dit het resultaat van een veel te hete barbecue waardoor het vlees in een veel te hoog tempo wordt bereid. Daarnaast kan het ook komen doordat het vlees met een te lage temperatuur de BBQ op is gegaan. Om dit te voorkomen is het aan te raden het vlees altijd eerst even op kamertemperatuur te laten komen.