Picanha

De picanha is een geweldig stuk vlees met een mooie vetrand. Voorheen werd dit staartstuk  vooral in Brazilië veelvuldig gegeten. Gelukkig is de Picanha inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse bbq keuken.

• Ingrediënten: Peper en zout
• Bereiding: Reverse Sear
• tijd: ca. 1 uur

Voorbereiding:

Haal het vlees een uur voor het op de bbq gaat uit de koelkast zodat het rustig op kamertemperatuur kan komen. Omdat het vlees van een grote vetkap is voorzien is het belangrijk deze in te snijden. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet krom trekt, daarnaast kan het vet zich zo ook mooi over het vlees verdelen.

Snijd de vetlaag kruislings in zodat er als het ware allemaal kleine dobbelsteentjes ontstaan. Let goed op dat niet te diep snijd. Strooi vervolgens de vetkap in met grof zeezout. Draai het vlees om en bestrooi de vleeskant met peper en zout.

Bereiding

Voor de breiding maken we gebruik van de Reverse Sear methode waardoor het vlees mooi gelijkmatig wordt gegaard. Steek de barbecue aan en maak deze klaar voor indirect grillen. Zorg ervoor dat de bbq een temperatuur heeft tussen de 100 en 150 graden. Wanneer je de tijd hebt zou ik de voorkeur geven aan een zo laag mogelijke temperatuur.

Plaats de Picanha nu op de barbecue en laat deze rustig doorgaren tot een kerntemperatuur van 48 graden. Haal het staartstuk van de bbq zodra deze temperatuur is bereikt en stook de barbecue op naar 230 graden. Grill vervolgens de picahna rondom waardoor deze dit o zo mooie bark krijgt. Bij een kerntemperatuur van 52 graden is het vlees klaar.

Rusten

Misschien wel het lastigste gedeelte van dit recept, wachten. Nu je vlees de juiste gaarheid heeft bereikt wil je natuurlijk niets liever dan proeven. Maar probeer jezelf nog even in bedwang te houden. Door het vlees ongeveer 10 tot 15 minuten te laten rusten worden de sappen in het vlees verdeeld waardoor het nog lekkerder is.

Snijd het vlees in stukken en serveer deze aan je gasten. Belangrijk is om altijd op de draad te snijden!

Eetsmakelijk!

Gerelateerde recepten