RUND | KIP | VARKEN | LAM | GEVOGELTE | VIS | VEGATARISCH

KERNTEMEPRATUUR

“Grill je steak tot een kerntemperatuur van 52°C “

“Grill je steak tot een kerntemperatuur van 52°C “
Wanneer je dit in een recept ziet staan denk je misschien aan iets ingewikkelds. Maar dat is het zeker niet! Integendeel, met het juiste gereedschap (kernthermometer) is het bereiken van een bepaalde kerntemperatuur kinderlijk eenvoudig. Na het lezen van deze pagina krijgen jouw gasten alleen nog dat perfecte gerecht geserveerd.

Tip: Kijk in de kerntemperatuur vlees tabel voor de juiste gaarheid.

Kernthermometer

Het meten van de kerntemperatuur

Voor het meten van de kerntemperatuur is het noodzakelijk om een kernthermometer aan te schaffen. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn. Een eenvoudige vleesthermometer koop je al voor een paar euro. Houdt er bij aanschaf rekening mee dat dit misschien wel je belangrijkste stuk gereedschap bij het barbecueën gaat zijn!

De Praktijk

Als je denkt dat je product weleens klaar kan zijn prik je de thermometer is het vlees. Zorg ervoor dat het puntje van de thermometer in de kern van het vlees uitkomt. Doordat vet een andere temperatuur dan vlees heeft is het belangrijk om goed te kijken dat je niet in het vet prikt. Als je bereid bent om meer geld uit te geven aan een goede kernthermometer is het handig om er één aan te schaffen die op bluetooth werkt. Deze verbind je eenvoudig met je smartphone waardoor je via een app de weg naar de juiste gaarheid kan volgen. Zeker als je low and slow bijvoorbeeld Pulled Pork klaar gaat maken is deze manier van meten onmisbaar.

Voelen voor gaarheid

Misschien wel de oudste methode om de gaarheid te bepalen is het voelen van de weerstand van het vlees. Dit doe je door te drukken op het vlees en de weerstand hiervan te vergelijken met die van de binnenkant van je hand. Uiteraard is deze methode geen complete onzin, het wordt immers al jaren lang dagelijks door heel veel mensen gebruikt. In tegenstelling tot het gebruik van een vleesthermometer is dat ervaring bij deze methode een must is. Er zijn namelijk heel veel factoren die moeten kloppen om deze techniek goed toe te kunnen passen. Zo is bijvoorbeeld voor elk persoon de weerstand die zijn hand geeft anders en zal deze weerstand ook veranderen naarmate iemand ouder wordt. Daarnaast voelt een stuk vlees van een kilo ook nog eens anders aan dan een steak van 200 gram. 
Kortom: Als je geen ervaren chef bent kies dan voor het gemak van een kernthermometer.

Het gebruik van tijd

In veel recepten staat een bereidingstijd vermeld. Dit is niks anders dan gokken en zal zonder een dosis geluk nooit zorgen voor de juiste gaarheid. Dit komt doordat de factor tijd van te veel dingen afhankelijk is. Neem bijvoorbeeld alleen al het gewicht, dikte en de temperatuur van het vlees bij aan het begin van de bereiding. Wees dus verstandig en kijk even in de kerntemperatuur vlees tabel voor de juiste gaarheid en serveer je gasten dat perfecte stuk vlees.

Ervaren Pitmasters kunnen uiteraard wel inschatten hoelang een stuk vlees er ongeveer over gaat doen om de juiste kerntemperatuur te bereiken.